Réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban… ismerős, igaz? 2005-ben, az előzménytrilógia befejezése mellett a Traveller’s Tales kiadta a három filmet összefoglaló játékukat, amiben a szereplők LEGO-figurákként elevenedtek meg, és a siker nem maradt el!

Két jedi és egy kicsi

img1
img4

Bár az első és a harmadik epizódból is készült adaptáció, azok nem vertek hatalmas visszhangot – nem úgy az Episode I Racer, de ne térjünk el a tárgytól -, ráadásul a LEGO SW szettjei már a ’90-es évek óta forgalomban vannak, így nem volt ördögtől való ötlet a filmeket a kis műanyagfigurákkal kombinálni. Ennek feladatát a Traveller’s Tales csapata kapta meg, akiknek nemcsak egy örökzöld programot, de egy egész szériát sikerült ezzel elindítaniuk, lévén a folytatásokon kívül már más világok is megelevenedtek így – a LEGO Batman-t (a 2008-asat) is ennek köszönhetjük.
Mint említettem már, az előzménytrilógiát élhetjük újra, annak legfontosabb eseményeit öt-hat fejezetben, ami azért is érdekes, mert a megjelenés a Sith-ek bosszújának premierje előtt történt, és így a rajongók idő előtt tudhattak meg lényeges morzsákat Anakin bukásának és Darth Vader születésének körülményeiről.
Rengeteg karakter jelenik meg a játékban, bár ebből sok a duplázás vagy a minimálisan eltérő karakter (Obi-Wan és Anakin például szerepel mindhárom verziójában), de ez sem csorbít a tényen, hogy bármely kedvenc hősünket irányításunk alá vonhatjuk – amire szükség is lesz, ha mindent ki akarunk sajtolni a játékból. A figurák több csoportba vannak szétszedve, így egyesek az Erőt használják, mások hatalmasat ugranak, a droidok ajtót nyitnak, és így tovább.
Minden pályán két karakterrel indítunk, és az előrehaladásunkkal csatlakozhatnak hozzánk további figurák, akik a célba jutásban lehetnek segítségünkre, viszont így is maradnak elsőre elérhetetlen részei a helyszíneknek. A legtöbbön egyszerű A-ból B-be történő eljutás a feladatunk, viszont minden epizódban van egy “különleges” fejezet, amiben más tennivalónk akad. Az első részben ez a híres fogatverseny, a maradék kettőről nem rántanám le a leplet.
Mindemellett boss-harcokból is kijutott jó pár. Ezeknek a karaktereknek jóval több az életük, mint nekünk (4 szív), viszont periodikusak a támadásaik, és ha ezt kiismerjük, könnyen győzedelmeskedhetünk a menet végén.

LEGO-galaxis

A világ pozitívuma, hogy minden törhető-zúzható, és vannak olyan elemek, amiket előbb össze kell raknunk, hogy használhassuk, és ezt az Erővel tehetjük meg. Így létrehozhatunk hidakat, magaslati pontokat, vagy felfedezhetünk megcsáklyázható pontokat. Nagyon sok lehetőség van a játékban, és ezt maradéktalanul kihasználta a fejlesztőgárda.
Mindenhonnan érmék esnek, akár azért, ha szétverünk valamit, akár azért, hogy az összes kapcsolót megmozdítottuk. Ezekért a játék központjául szolgáló Dexter kocsmájában vásárolhatunk további karaktereket, extrákat, vagy tippeket. Másik hasznos tulajdonsága, hogy minden pályán van egy meghatározott mennyiség, amit elérve kioldjuk a True Jedi rangot az adott fejezethez, és mellé a 17 darabra felszeletelt klasszikus jármű egy alkatrészét.
Ahogy fentebb írtam már, első nekifutásra nem találhatunk meg mindent a játéktéren, így az úgynevezett “Free Play” módban visszatérhetünk, általunk választott szereplővel, amihez az összes többi csoportból egyet-egyet mellénk sorsol a gép. Ennek köszönhetően összegyűjthetjük azt a 10-10 Minikit nevű hordozót, amik, jó platformer lévén a legkiszámíthatatlanabb helyeken is rejtőzhetnek, és ha megszereztük őket, az adott fejezethez tartozó jármű megtekinthetővé válik a Kocsma parkolójában, ráadásul szép kis summa is üti a markunkat cserébe.
A vezérlés kontrolleren nagyon egyszerű – a PS-gombok kapták az ugrás, interakció és karakterváltás parancsait, míg a bal analóg az irányítást, szabad játékmódban a ravaszokkal váltogathatunk a szereplők között. Bár megvannak a szokásos platformer-gondok – térérzékelés, az elemek pontos eltalálása -, ezek nem vesznek el az élvezeti értékből.

Sith-ből mindig kettő van

A játék nyitott a kooperatív mókára is, így bármikor, akár menet közben is becsatlakozhat hozzánk egy második játékos, ami jól is tud jönni, mivel néha elég nehéz helyzetekbe is belekeveredhetünk, gondolok itt például a csatára a Kashyyyk-on. A pályának van egy olyan szakasza, amiben a droidok és a klónok végtelen mennyiségben ömlenek ránk, és ennek fényében kellene a továbbjutásunkkal is foglalkozni, ez pedig lényegesen könnyebb, ha valaki fedezi a hátsónkat. Bár vannak elemek, amik kifejezetten két emberre építenek, ezeknél az MI is gyorsan felismeri a szándékunkat, és betársul, viszont ennél több nem várható tőle. Nem száll be a csatába, kivéve, ha őt is ütés éri, és ekkor is csak addig segít, amíg ismét ránk koncentrál az összes ellenfél.
Elhalálozni pedig nem egy művészet, akár egy karakter is képes elemeire bontani hősünket, cserébe a gyerekekre való tekintettel nem jár hatalmas szankcióval. Vesztünk néhány érmét, ami nehezíti a True Jedi teljesítését, viszont ugyanonnan, ugyanazokkal a körülményekkel folytathatjuk tovább a játékot, ahol elestünk. Kivétel ez alól néhány olyan jelenet, ahol ez nem valósítható meg, például a legutolsó fejezet a Mustafaron, vagy a fogatverseny, ott az ellenőrzőpontos megoldás van érvényben. Ugyanígy a könnyű érthetőség jegyében nincsenek mélyenszántó beszédek, a szinkron kimerül kiáltásokban és hümmögésekben. Az eredmény? Hatalmas önuralomra van szükségünk ahhoz, hogy a gyakran komikussá, már-már parodikussá váló átvezetőkön ne nevessük el magunkat, cserébe a legkisebbek is érthetik a történetet az egyszerű gesztusokból és mimikákból, amiknek szemtanúi lehetünk.
Bár vannak hiányosságok, apró bugok a játékban, semmit sem von az élvezeti értékből, és a gyűjtögetős cuccok, valamint a kedvencekkel való kaszabolás lehetősége engem rávett, hogy mindent teljesítsek, összegyűjtsek, és így megnézhettem azt is, mi van a kérdőjeles ajtó mögött (ehhez minden pályán meg kell szerezni a True Jedi rangot).
Kihagyhatatlan darab!

#cover_legostarwarsthevideogame

LEGO Star Wars The Video Game
sci-fi, platformer, akció
Traveller’s Tales
Eidos Interactive/Giant Interactive
PlayStation 2, PC, Xbox, GameCube, GameBoy Advance
2005

2007 The Complete Saga – PlayStation 3, PC, Xbox 360, Wii, DS

Plasztikfénykardok mindenhol | LEGO Star Wars The Video Game” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Komment írása...

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.